Başka dile çevir

24 Ekim 2013 Perşembe

KONYA USULÜ ZERDE(DÜĞÜNLERDE İKRAM EDİLİR)




Malzemeler
  • Yarım su bardağı pirinç (baldo cinsi)
  • Altı su bardağı su
  • Bir su bardağı şeker
  • 1/3 çay bardağı gül suyu
  • Yarım yemek kaşığı mısır nişastası
  • Yarım paket vanilya
  • Bir mama kaşığı kadar limon kabuğu rendesi

Yapılışı
  • Pirinci yıkayıp 15 dakika ıslatıyoruz. Suyunu süzüp pirinçleri tencereye koyup 6 bardak su kattıktan sonra iyice yumuşayana kadar kaynatıyoruz
  • Pirinç haşlandıktan sonra 1 bardak şekeri ilave edip 5-10 dakika daha kaynatıyoruz.
  •  Limon kabuğu rendesi ve vanilyayı katıyoruz.
  • Yarım kaşık nişastayı biraz suyla ezerek içine ekliyoruz.
  • 10 dakika daha kaynatmaya devam ediyoruz.Zerdenin koyulaştığını göreceksiniz.En son gül suyunu katıp biraz daha kaynatıyoruz. Zerdemiz hazırdır . Soğumaya bırakıyoruz. Arzuya göre süsleyebiliriz 
  • Afiyet bal şeker olsun :)

TEPSİ / SİNİ KEBABI(Hatay'dan)



Merhabalar..Bu nefis yemeğin tarifini Hataylı arkadaşımdan almıştım.Süper bir yemek.Ramazan davetinde yaptım.Beğenildi.İnşallah sizde seversiniz..

Malzemeler
  • Yarım kg.  ortayağlı kıyma
  • Bir demet maydanoz
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Göz kararı tuz
  • Sosu için 2 tatlı kaşığı  salça(karışık olabilir),yarım su bardağı su,yarım çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı
  • Maydanoz, soğan, biber çok ince doğranır. 
  • Kıyma ve baharatlarla karıştırılarak özleşene kadar yoğrulur pişerken parçalanmaması için iyice yoğurulmalı. 
  •  tepsiye bastırarak yayılır(ben buyuk kare borcam kullandım),dilimlere kesilir üzerini süslenip sosu ilave edilir. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 dk pişirilir. 
  • afiyet bal şeker olsun :)

GAVURDAĞI SALATA (GAZİANTEP)



Malzemeler:
  • 4 adet orta boy domates
  • 4 adet küçük salatalık
  • 4-5 adet sivri biber
  • birkaç dal maydanoz
  • 5-6 adet taze soğan
  • arzuya göre birkaç adet kornişon turşu, doğranmış
  • bir baş küçük kuru soğan, yemeklik doğranıp tuzla ovulmuş
  • yarım limonun suyu
  • yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • tuz
  • 1 su bardağı irice kırılmış ceviz
Hazırlanması:
  1. Domatesleri, salatalıkları ve sivribiberleri fındık büyüklüğünde küp küp doğrayın. Maydanozu kıyın. Taze soğanları da doğrayıp tüm malzemeleri turşu ve kuru soğanla birlikte karıştırın.
  2. Zeytinyağını ve limonu da karıştırıp salatanın üzerine gezdirin. Tuzunu ayarlayın. 
  3. En son cevizi salatanızın üzerine serpip servis yapın.

TENCEREDE MİNİK YAŞ PASTA



   Selamınaleyküm dostlar ve dost kalanlar...Bu muhteşem pastacıklar fırını bozulana,doğalgaz elektirikten ucuz diyenlere bire bir... Şimdiden afiyet olsun. 

Malzemeler

  • Pandispanya için:2 yumurta
  • 1 fincan şeker
  • 1fincan un
  • yarım paket kabartma tozu
  • 1 tepeleme çay kaşığı kakao
  • arzuya göre limon kabuğu rendesi
  • Krema için:2 çay bardağı süt
  • 2 tepeleme tatlı kaşığı un
  • yarım çay bardağından bir parmak fazla şeker
  • bir tatlı kaşığı tereyağ
  • Çikolata sos için:1 çay bardağı süt
  • 1 tepeleme çay kaşığı nişasta
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı kakao
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tereyağ
  • ben hazır çikolata soslarından kullandım ama bunu yapmanızı tafsiye ederim
Yapılışı

  • Pandispanyayı hazırlayalım(önce şeker ve yumurtaları çırpıp sonra diğer malzemeleri ekliyoruz)
  • kahve fincanlarının içini sıvı yağ ile bir güzel yağlayıp unladıktan sonra pandispanyayı paylaştırıyoruz.Ben tepesi kesilmiş piramit şekline fincan kullandım tuhaf oldu.Birtanesi yuvarlak fincandı o da fotoğraftaki  :))
  • Kapağını örttüğümüz zaman fincanlara dokunmayacak derinlikte bir tencereyi kaptığımız gibi ocağa koyuyoruz.Duuurr hemen altını açma.Fincanları yerleştirelim ,fincanların yarısını az geçecek kadar kaynar su ile dolduralım .. Şimdi açabiliriz ocağın altını :)
  • Temiz bir havluyu tencerenin ağzına geriyoruz ve kapağını kapatıyoruz.Su kaynamaya başlayınca altını iyice kısıp,en küçük ocakta 15 dk pişiriyoruz.
  • Pişince hemen açmayın kapağı fosss diye sönebilir :)
  • 5-10 dk sonra kapağı açıp fincanlarımızı azıcıkda tezgahın üzerinde dinlendiriyoruz
  • geniş bir tepsiye fincanları ters çevirip ayenen buyuk pastalarda olduğu gibi enine ikiye bölüp ara kremasını koyuyoruz.Haa eğer isterseniz pandispanyaları birer kaşık sütle ıslatabilirsiniz
  • Üzerine de çikolata sosunu gezdirip arzuya göre süslüyoruz..
  • Afiyet bal şeker ola  :)

Koz Patlican Dolgulu Kofte


     Herkese hayirli gunler.Haberlerde izeyeniniz olmustur belki..Evde 9 gun ac suzuz birakildigi icin olen bebegi...Hangi insan bunu yapar... Hickimse..Bu sebeple o kadina insan diyemiyorum.Allah affetsin de diyemem.Bir bebek ...ufacik ..annesine muhtac ...ve 9gunlugune evde birakip bayram tatiline giden yaratik...Diyecek soz bulamiyorum.O yaratigi ban bi verseler ahhh...

      Neyse ben tarifi vereyim.Biraz kafam dagilsin
Malzemeler
  • 4orta boy kozlenmis patlican
  • 400gr kiyma
  • 1orta Boy kuru sogan
  • Bir cay bardagi galeta unu yada bayat ekmek kirintisi.Duruma gore bu miktari arttirabiliriz
  • 2dis sarimsak
  • Tuz ,karabiber,pulbiber
  • Sos icin iki orta boy rendelenmis domates ve kekik
Yapilisi
  • Koftemizi guzelce ve bira uzun bir sure yoguralim
  • Strech film serdigimiz tezgahimiza kofteden bir parca alip yayalim.Kofte karisimini bastan 4e ayirmakta fayda var
  • Kozlenmis patlicanimizi da etin uzerine koyup strech yardimiyla patlican gozukmeyecek sekilde kaplayalim
  • Yagli kagit serdigimiz tepside firinda 180 derecede kizarana kadar pisirelim
  • Son olarak tavada bir yemek kasigi sivi yag ile pisirdigimiz domates sosunu da uzerine gezdirip servis yapalim
  • Afiyet bal seker olsun:-) 
  • Not: Ben bunu 4 kisilik yaptim.Her patlicana 100 gram kiyma seklinde cogaltabiliriz