Başka dile çevir

30 Ekim 2013 Çarşamba

TİRİT-KOLAY TİRİT (KONYA USULÜ)

  Hayırlı günler herkese..  :)) Az önce zamanın ne kadar çabuk geçtiğini farkettim.Bebeklerimin fotoğraflarına bakıyordum..Meğer ne kadar miniklermiş..Hala öyleler ama daha da küçükken onlarla yeterince zaman geçirdim mi diye düşündüm..Kucağıma sığmayacakları zamana az kaldı derken hayallere daldım..Okumak için uzaklara gidebilecekleri,evlendiklerinde yanımda kalamayacakları geldi aklıma.Terkedilmiş gibi hissettim o an kendimi..Benimde birilerini terkettiğim gibi bende terkedileceğim diye düşündüm.Mutlu olduğunu bilmek ,sağlıklı ,huzurlu olduğunu bilmekle yetineceğim bende belki...Rabbim cümle müslüman evladını anne babasına bağışlasın ,sağlık sıhhat mutluluk versin de dünyanın neresinde olursa olsun.Mutluluk nerede bilinmez..Benim için buradaymış:)))
  
   Şimdi Konya'dan esen rüzgara kaptıralım kendimizi ve bu nefis yemek nasılmış bakalım...
Malzemeler

  • 1 adet bayat ekmek(küp küp doğranmış)
  • 200-250 gr kıyma
  • 2 büyük boy kuru soğan
  • 4 diş sarımsak
  • tuz ,karabiber
  • EKMEKLERİ ISLATMAK İÇİN:  3 orta boy domates(rendelenecek),1 yemek kaşığı domates salçası,2 yemek kaşığı sıvı yağ,1su bardağı sıcak su,arzuya göre 2 kibrit kutusu kadar rendelenmiş kaşar peyniri
  • ÜZERİ İÇİN:yarım demet maydonoz,1 kase sarımsaklı yoğurt,2 yemek kaşığı sıvı yağ,1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
Yapılışı


  • Önce kıymalı harcı hazırlayalım.Kıymayı 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile kavuralım.Daha sonra yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyip iyice kavuralım.Tuz ve baharatını ekleyelim.
  • Kıyma kavrulurken domatesleri rendeleyip sıvı yağda hafif suyunu çektirelim.Suyunu çekince salçayı da ekleyip 3 dk kadar pişirelim ve kaynar suyunu da ekleyelim.Altını kapatmadan kaşar rendesini ekleyebilirsiniz
  • Ekmekleri (ben küçük kare borcam kullandım) servis tabağına alalım.Üzerine domatesli sosu eşit şekilde gezdirelim.
  • Bir kase sarımsaklı yoğurdumuzu da ekmeklerin üzerine gezdirelim.Kıymalı harcı da yoğurdun üzerine eşit şekilde yayalım.
  • Üzerini doğranmış maydonoz ve sıvı yağda hafif kavrulmuş toz kırmızı biber sosu ile süsleyelim
  • Afiyet bal şeker ola  :)) 
  • NOT:Bu yemeğin aslı kemikli et ve onun suyuyla yapılandır.Bir süre sonra inşallah onu da paylaşırım.

SAKSI KEBABI

Herkese merhabalar.Acep bu gün nasılız..Ben bomba gibiyim.Enercik dinç vs vs..Sizde öyle olun ve bunu pişirin bence süper :)

Malzemeler
- 3 adet bostan patlıcan
- 300 gr kadar kuşbaşı doğranmış dana eti
- 2 adet havuç
- 4 adet sivri biber
- 1 adet büyük boy soğan
- 2 adet domates
-3 diş sarımsak
-1 orta boy patates
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- tuz, karabiber
-  yarım demet maydonoz
- Kızartmak için sıvıyağ
- 1 çay bardağı sıcak su
Yapılışı
  • Öncelikle etlerimizi hazırlayalım.Düdüklü tencerede bir yemek kaşığı tereyağını kızartıp etleri ekleyelim.Hiç su katmadan ,düdüklü fışşşş sesini çıkartınca düdüğünü indirip yarım saat kısık ateşte pişirelim.Etler pişerken patlıcanlara geçelim
  • Patlıcanların saplarını kesip ortadan ikiye kesin. Yani 3 patlıcandan 6 adet saksı elde edeceğiz.
  • Her patlıcanın ortasını tatlı kaşığı veya bıçakla oyun. Dolmada olduğu gibi fazla oymayın. Patlıcanlar etli kalmalı.
  • Patlıcanları tuzlayıp 30 dakika bekletin. Yıkayıp kurulayın. Kızgın yağa atıp arkalı önlü hafifçe kızartın.

  • Patates ve havuçları az yağda soteleyelim
  • Soğan ,sarımsak ve biberi yemeklik doğrayıp patates -havuç karışımına ekleyelim.
  • Salçayı da ekleyip 3 dk daha pişirelim
  • Küp doğranmış domatesleri ve haşlanan kuşbaşıları da ekleyip, 15 dakika kadar pişirelim.Yanlız etleri ekledikten sonra çok karıştırmayalım.
  • Son olarak kapatmadan önce içine maydonozu doğrayıp ekleyin. Tuz ve baharatları da atıp altını kapatın.
  • Kızarmış patlıcanların içini bu harçla doldurun. Dilerseniz üzerine domates ve kaşar dilimi de koyabilirsiniz.
  • 1 tatlı kaşığı domates salçasını 1,5 su bardağı su ile ezip patlıcanların aralarına dökelim ve 200 derecelik fırında 30 dk pişirelim.Üzerindeki Domates ve kaşar pişene kadar yani
  • Afiyet bal şeker olsun  :)