Başka dile çevir

2 Kasım 2013 Cumartesi

PİRİNÇ ÇORBASI/HASTA ÇORBASI :)



     Merhabalar sevgili takipçilerim,dostlarım,dost kalanlarım ve birtanecik anneciğim..
     Bu gün sizlerle belkide birçok kişinin bildiği bir çorbanın tarifini paylaşmak istiyorum.Tevafuk olur da bilmeyen ve özellikle öğrenci kardeşlerimizden biri öğrenmek isterse diye...

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Birbuçuk çay bardağı prinç
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı

  • Tereyağını ve sıvıyağı tenceremize alıyoruz.Tereyağ eriyince kızarmasını beklemeden unu ekliyoruz
  • Unu koku verip hafifçe neskafe rengi alana kadar kavuruyoruz
  • Daha sonra salçamızı ekleyip bütünleşene kadar karıştırıyoruz
  • 1 bardak soğuk suyu yavaş yavaş tenceremize eklerken hızlıca karıştırmaya devam ediyoruz.Topaklanmaması için ilk etapta soğuk su eklemeliyiz
  • Koyu ayran kıvamı alana kadar soğuk su eklemeye devam ediyoruz.Daha sonra sıcak su ekleyebiliriz.
  •  Normal çorba kıvamından biraz daha sulu olana kadar su eklemeye devam ediyoruz.
  • Çorbamız kaynayınca içine pirinçleri ekliyoruz ve pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte ara ara karıştırarak pişiriyoruz.
  • Çorbanın altını kapatmadan hemen önce sarımsakları rendeleyip çorbamıza ekliyoruz.Püf noktası burası..Çok lezzetli oluyor.Son olarak  naneyi de ekleyip altını kapatıyoruz.
  • Limon sıkıp acı biber ekleyince daha bir iyileştirici oluyor sanki  :)
  • Afiyet bal şeker olsun  :) :)

BAMYA ÇORBASI(KONYA 'DAN :)) )

Konya düğün yemeklerinin vazgeçilmez bir parçasıdır bu çorba.Çok sulu olursa ,az taneli olursa beğenmezler :)Bu corbayi cok seven en az iki kase ister yemekleri dagitandan.Sabah sabah bamya corbasi yiyebilen koyu (goca gonyali)Konyalidan takipcilerine... :-):-):-):-)
Malzemeler:
  • 100 gram kuru bamya
  • 500 gram yarım yağlı kuşbaşı et(normal ölçüden biraz daha ufak doğranacak) 
  • 4 adet orta boy soğan
  • 3 çorba kaşığı salça
  • 2 buçuk  çorba kaşığı tereyağ
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • Tuz
Yapılışı:
  •  İlk olarak bamyaları suda haşlayın daha sonra iplerinden sıyırın.
  • tencereye koyduğunuz yağı iyice kızdırın.
  •  Eti ilave edip iyice kavurun soğanları koyun bir kaç kez çevirin , salçayı ekleyin ve bamyayı ekleyin bir kaç defa karıştırın kaynatılmış suyu ilave edip limon tuzunu ekleyin
  • Su miktarı yaklaşık 2 litredir.Fakat kendiniz ayarlayabilirsiniz.Az katarsanız yemek gibi olur,çok katarsanız içindeki taneleri ara ki bulasın.
  • En az 40 dakika kaynatalım.Düdüklüde kısa sürede olur fakat düdüklüden korkarım ben bu çorba için :(
  • Afiyet bal şeker olsun :)
Not:Bu corbayi yaptigimda fotograf cekme firsatim olmadi.Ramazan ayi idi.Malum unuttum:-) Bu sebeple fotograf cahidejibek. com a aittir