Başka dile çevir

22 Haziran 2013 Cumartesi

Tavuktan Hünkar Beğendi

        Sabır ve namazla yardım dileyin. Bu, şüphesiz, huşû duyanların         dışındakiler için ağır (bir yük)dır.   (BAKARA SURESİ / 45)Allah sabredenlerle beraberdir diyor Kuran-ı Kerim.Sabrımız bol olsun ki O hep bizimle olsun...

         Çok amatörce başladığım mutfak yolculuğumda,en azından kalfa olabilmeme katkıda bulunan annelerime ve cahide ablaya teşekkür ederek ,son derece lezzetli bir davet yemeği olabilecek tavuktan hünkar beğendiyi yapmaya başlayalım mı? :)

Malzemeler
  • 2-3 adet orta boy patlıcan
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yaklaşık 1,5 su bardağı süt(duruma göre 2 ye de çıkabilir)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 300-400 gr tavuk kanadı
  • Arzuya göre söğürme yapmak için biber ,soğan ve sarımsak
  • Tuz ,karabiber,pulbiber,kekik
  • Bir tatlı kaşığı domates salçası(tavuğu soslamak için)
Yapılışı
  1. Adım olarak patlıcanları fırında yada ocak ateşi üzerinde söğürüyoruz.Ben yazdan kaldırdığımı kullanmıştım.
  2. Adımda tavukları soslayacağız.Tavuklarımızı derin bir kaba alıp salçayı ekliyoruz.Tuz ,kababiber,pulbiber ve kekiğimizi  arzu ettiğimiz miktarlarda ekleyip karıştırıyoruz. 
  3. Hazırladığımız tavukları ve arzu ettiğimiz sebzelerimizi,tost makinası veya ızgara görevi yapan herhangi birşeyle pişiriyoruz.(teflon tava da olur fakat az miktarda sıvı yağ eklemek gerekli)
  4. adımda tavaya tereyağ ve sıvıyağı alıp unla birlikte kavuruyoruz.Un hafif kavrulacak,çok kavrulursa kremamsı tadı kaybolabilir.Un kavrulunca ocağın altını kısıp yavaş yavaş sütümüzü ekliyoruz.Birden hepsini dökersek topaklanma olabilir.Muhallebi kuvamına gelince ,kabuklarını soyup küçük küp halinde doğradığımız söğürülmüş patlıcanlarımızı ekliyoruz.Tuz ve karabiber ekledikten sonra altını kapatabiliriz.
  5. Servis edeceğimiz kaba önce patlıcanlı karışımı ekleyip üzerine tavuklarımızı ve sebzelerimizi diziyoruz.
  6. Not:Bu yemek orta iştahlı 3 kişilik aile için ideal olabilir:)
                                                               Afiyet olsun...

YENİDEN BAŞLARKEN...

              Hayatın ağır yüklerini çok da sırtlanmasak da zaman zaman en çilekeş insan olduğumuzu düşündüğümüz olmuştur.Bazen içimize kapanır ,mücadelemize orada devam ederiz sessizce..Bazen de bütün gücümüzle haykırırız ızdırabımızı..Çok ağır zannettiklerimiz zaman geçtikçe hafifler.Neden diye düşündüğümüzde,zamanın giderken götürdüklerine karşılık ,tecrübe ve daha çok sabır bıraktığını farkederiz.Bunlar da bizim hayat yolunda yürürken topladığımız en güzel çakıl taşlarıdır aslında.Bunu biraz geç farketsekte en sonunda anlarız ki karanlıkların ardına gizlen aydınlıklar var.Çaresizlik hissi güce dönüşür ve hak ettiğimiz mutluluğa daha bir umutla coşkuyla koşarız....

                Hayat birçok insan için öyle değil mi?Sürekli hüzünlü biri olamaz.İllaki onu gülümseten zaman zaman umut yüklü olmasına sebep olan olaylar olmuştur.Bu hayat döngüsüne yeni katılan bebeklerim ve ben artık sizlerle tanışıp birbirimizden güç almaya geldik.Birlikte gülüp ağlayacağımız ,tecrübelerimizi paylaşacağımız,sorunlarımıza çözüm arayacağımız ve de çıraklıktan ustalığa birlikte yükseleceğimiz muhabbet ve sevgi dolu bir mutfak ortamımız var.Haydi buyrun :)